7 нетоксични растения за вашия домашен любимец

Повечето от гордите стопани на космати четириноги знаят, че комбинацията им с цветя е бомба със закъснител.

Известно е, че котките имат нужда от трева за подобряване храносмилането си и за предотвратяване на космени топки в стомаха. Често обаче стайните растения падат в тяхна жертва. Неведнъж ни се е случвало да се „радваме“ на градинарските умения на нашите любимци. И ако повечето от нас се притесняват основно за разровените саксии и разпиляната наоколо пръст, има още нещо, което непременно трябва да отчетем като проблем - някои растения са отровни!

Голяма част от най-популярните стайни растения са вредни за домашните любимци - както котки, така и кучета. Някои от тях – азалия, циклама, мушкато, алое, бегония - могат да причинят от незначително възпаление и повръщане до кома и смърт, затова е извънредно важно котките ви да не влизат в контакт с тях. Кои са безопасните алтернативи? Ето 7 напълно безопасни растения за вашите котки или кучета, които освен това са изключително лесни за отглеждане и пречистват въздуха:

 

1.     Коледниче

(коледен кактус, лат. Schlumbergera)

2.     Хавортия

(Лат. Haworthia)

3.     Дебелец

(Лат. Sempervivum)

4.     Фитония

(лат. Fittonia)

5.     Зелена лилия

(Лат. Chlorophytum)

6. Планинска палма

(Лат. Chamaedorea elegans)

7.     Стайна папрат

(Лат. Nephrolepis exaltata)

Коетои да изберете, можете да сте спокойни, че любимците ви няма да пострадат, дори да решат да си похапнат направо от саксията.