Истината за бездомните животни

2018-09-21

От години бездомните животни предизвикват ожесточени полемики.

България е сред страните в Европа с най-голям брой бездомни кучета. Омразата към тях произлиза от липса на осведоменост относно проблема и неговото възникване.

Нито едно бездомно животно не е щастливо от факта, че живее на улицата. Улицата не е техен избор!

Нито едно бездомно животно не се радва, че е постоянно подритвано и гонено. Както хората, така и животните имат нужда от обич.

Нито едно бездомно животно не би предпочело улицата пред топлия дом и редовната храна.

Нито едно бездомно куче не хапе от щастие. Кучетата хапят от глад и озлобление, което ние хората с действията си сме предизвикали у тях.

Човешкото безхаберие е причината на улицата да има бездомни животни. Ежедневно стопани изхвърлят нежеланото поколение на животното си, което са решили да не кастрират.

Да мразиш бездомно животно е като да мразиш болен човек за това, че е болен. Или луд човек за това, че е луд.

Виетнамският монах и пацифист Тик Нят Хан е казал: „Когато посеем маруля и тя не се развие добре, не виним нея. Търсим причините да не порасне. Вероятно има нужда от наторяване, от повече вода или от по-малко слънчева светлина, но в никакъв случай не виним марулята.“

Бездомните животни не са проблем, а следствие от него. Те са жертви, не наши врагове. Да се опитаме да им помогнем, е част от решението на проблема. Да работим в тяхна полза, а не срещу тях.

Осиновявайте бездомни животни, задължително кастрирайте домашния си любимец, дарете ги с ласка, те не се нуждаят от много.