Кейлът – вкусен и полезен суперзеленчук

2018-09-21

Кейлът е зеленолистно растение, което лесно се комбинира с широка гама от зеленчуци и плодове.

Известен е още като къдраво или листно зеле. Съществуват доста видове кейл, които се различават по цвета иформата на листото. Който и вид да ви попадне – не се колебайте, опитайте го! Ако пък намерите кейл микс – това е идеалният вариант.

Известен е още като къдраво или листно зеле. Съществуват доста видове кейл, които се различават по цвета и формата на листото. Който и вид да ви попадне – не се колебайте, опитайте го! Ако пък намерите кейл микс – това е идеалният вариант.

Чудният зеленчук съдържа повече желязо от месото и повече калций от млякото! Има витамин C и А. Източник е на витамини А, B1, B2, B3, B9, C, Е, К, омега-3 мастни киселини, магнезий, желязо и други. Има силни антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Той все още е слабо познат у нас. Макар постепенно да започва да навлиза у нас, кейл се намира доста трудно. Продава се само кампанийно в някои големи вериги магазини или с предварителна заявка в някои био магазини. Винаги когато случайно попадна на кейл в магазина, се запасявам, защото знам, че скоро няма да е наличен.

Как се консумира?

Предпочитам суровия кейл, хапвам го на салата. Първата стъпка е да се измие хубаво. Внимателно преглеждайте нагънатите части на листата за останали насекоми. След това го изцедете или попийте.

Преминаваме към същината на обработката. Скъсайте листата от дръжката, тя не се консумира. Аз отстранявам и някои от по-дребните жилки, които ми се виждат по-твърди. Накрая трябва да ви остане ето това за изхвърляне:

Вместо да ползвате нож, накъсайте го с ръце. След като сме отстранили листата от дръжката, е време да преминем към масаж на кейла. Това е най-важната стъпка. Кейлът е с изключително груби листа и не може да се консумира, без да се намачка! Масажирането наподобява месене. В купата с кейл сипете малко зехтин и сол и започнете да мачкате. Намачканият кейл ще смали почти наполовина обема си.

Оттук можете да развихрите фантазията си и да добавяте каквото решите към намачкания кейл. Можете да прочетете и любимата ми рецептата за салата с кейл.

Както към кейла, така и към други непознати у нас продукти, се подхожда с предразсъдъци, които пречат на много от нас да оценим, вкуса и качествата му. Съветвам ви да бъдете непредубедени, да опитвате нови неща и да не се отказвате да пробвате различни начини за консумация, докато не намерите рецептата, която ви допада.