Минимализъм – умението да притежаваш малко – част 1

Минимализмът възниква като течение в изкуството, характеризиращо се с обраност на елементите и изчистеност. Концепцията, че по-малкото е повече, добива все по-голяма популярност в някои сфери на живота, а напоследък е извънредно нашумяла в интериорния дизайн и лайфстайла. Минимализмът е отговор на свръхконсуматорското общество и съвременната индустрия, които оказват пагубно влияние върху планетата.

Все купуваме, но необходимо ли ни е наистина?

В 21 век материалното е извънредно примамливо и достъпно, носи утеха, запълва душевни празноти, демонстрира заможност. Хората се превръщат в роби на модни и технологични тенденции. Изкарват парите си, за да си купят нещо по-модерно, по-ново и по-високотехнологично. Натрупването на вещи прави пространството около нас нефункционално, като същевременно пречи на душевния баланс и хармония. Иначе казано, хаос у дома - хаос в ума. Идеята на минимализма е проста – освободете се от излишното, за да функционирате по-възможно най-ефективен начин.

Минимализъм и вещомания

Синдромът на Плюшкин и вещоманията се срещат в много страни. Нашите баби и дядовци например пазят покривки, чаршафи, дрехи, купени преди десетки години от пътуване на гурбет. Стоят прибрани в кашони и шкафове, без никога да бъдат използвани. Пречат, заемат място и се трупат, докато неусетно домът не се превърне в склад. И ако в онези години хората са събирали, понеже не е имало достатъчно, днес трупаме, тъй като е налице прекалено голямо изобилие.

По-просто, по-лесно, по-спокойно

Минимализмът не е лишение, а избор да живеем по-пълноценно. Чрез отсяването на потребни от непотребни вещи и предмети се фокусираме върху важното в живота. Не се разсейваме, не губите време, поставяме си ясни цели, които следваме. Важно е да съобразим минимализма със собствените си приоритети. Това, което е нужно за някого, за друг е напълно ненужно. Вероятно нямате нужда от няколко фотоапарата и безброй фотографски аксесоари, но професионалистът изкарва прехраната си чрез снимки. Пригодете течението към собствените си потребности, хобита и разбирания за пълноценен живот.

Не се превръщайте в роби на материалното. Изхвърлете, подарете, рециклирайте ненужното. Започнете с постепенни промени и забележете разликата в усещането ви за света и пространството.