Незабравимата красота на Плитвичките езера

Кристалночисти води, в които необезпокоявани плуват риби, водопади, образуващи чудни форми, и свежест на гората, която се чувства при всяко вдишване. Добре дошли в национален парк „Плитвички езера“!

Живописната местност Плитвичките езера (наричана още Плитвишки) представлява множество езера, намиращи се в територията на национален парк в Хърватия. През 1979 г. паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Изградените от дърво мостчета и пътеки позволяват разглеждането на парка в неговата цялост. Езерата се делят на горни и долни. Горните са: Прошчанско езеро, Прошче, Цигиновац, Округляк, Батиновац, Вир, Велико езеро, Мало езеро, Галовац, Милино езеро, Градинско езеро, Велики Бургет, Козяк. Долните езера са: Милановац, Гавановац, Калуджеровац, Новаковича-брод, като се различават по дълбочина и големина. Водата навсякъде е бистра, виждат се падналите дървета, които отдавна стоят там.

Вода, плитвички езера, дървен мост, oatsandberries

Предвид площта на национален парк „Плитвички езера“ знаех, че за да ги разгледаме спокойно, ще са ни необходими 2 дни. Един ден в никакъв случай не е достатъчен да се обходи всичко. Силно препоръчвам носенето на удобни маратонки – ходенето наистина е много. Не че нямаше хора по джапанки и сандали. Посетихме езерата в края на месец май – през пролетта и лятото се вижда красота на езерата в пълнота. Бях чела, че най-големият наплив от посетители е през лятото, затова смятах, че през май няма да има толкова хора. Оказа се пълно, едва се разминавахме по тесните дървени мостчета, а всяко спиране за снимка водеше до огромно задръстване.

водопад, плитвички, oatsandberries

Хотели и билети

Към парка има 3 входа, а градчето е осеяно със семейни хотели в близост до всеки вход. Билетите се продават на вход 1 и 2. Ние си взехме комбинирани билети за 2 дни. Цената на двудневен билет е 250 куни, т.е. приблизително 75 лв. Ако изберете да нощувате в един от трите хотела, намиращи се на територията на парка – Hotel Plitvice, Hotel Jezero и Hotel Bellevue, билетът ви се презаверява и не плащате входна такса за езерата за втори и трети ден. Нощувката в тези хотели обаче е доста скъпа. Ние отседнахме в малко семейно хотелче на 15 минути пешa от вход 2 на езерата.

чисто езеро, плитвичко езеро, oatsandberries

Маршрути

Има няколко маршрута A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K. Всеки от тях обикаля езерата пo различен път, но много от маршрутите се засичат и се обединяват.

водопад, плитвички водопад, oatsandberries

Храна

На територията на езерата има 3 заведения за бързо хранене, в които се предлагат единствено банички, щрудели, бургери и пържени картофи. Имайте предвид, че изборът е изключително ограничен. Внасянето на храна на територията на езерата не е забранено. На тръгване от парка хапнахме в Hotel Plitvice – имаше домашно приготвени ястия.

вода, езеро, природа, плитвички езера хърватия

Къде е мястото на хората в цялата идилия? Хората интелигентно са обособили начин да се наслаждават на природата. Преценили са, че такава красота непременно трябва дабъде запазена за поколенията напред. Всички посетители демонстрират уважение към природата, като се стремят присъствието им в нея да остане незабелязано. Нямаше нито едно боклуче, никой не се осмели да докосне водата. Сякаш една грешна стъпка и цялата тази крехка хармония би била нарушена. Всеки спазваше правилата, никой не се ядосваше, че друг застава на пътя му, за да се снима. Изчаквахме се търпеливо.

красив мост, мост плитвички езера, сърцето на хърватска

Имайте предвид:

Пътят до езерата е 10 часа. Добре е да сте поне двама шофьори, за да се сменяте. В края на пролетта и през лятото е пълно с туристи. Ще трябва да се съобразявате с колоните от хора и да спирате, когато някой иска да се снима. Въоръжете се с търпение!